GLOBUS

Poginule dvije osobe u novim sukobima na jugoistoku Turske

U blizini grada Silopi, u pokrajini Sirnak

Fena

7.8.2015

Dva kurdska borca su poginula i nekoliko policajaca je ranjeno u novim sukobima između turske policije i gerile na jugoistoku Turske, saznaje se u petak od lokalnih vlasti.

Najmanje još deset osoba, među njima i policajci, ranjeno je u pucnjavi koja je izbila u toku noći u blizini grada Silopi, u pokrajini Sirnak, na granici s Irakom i Sirijom, rekao je za novinsku agenciju AFP gradonačelnik Silopija Seyfettin Aydemir.

Dva ranjena kurdska borca, od kojih je jedan maloljetan, umrla su u bolnici nakon što su bili pogođeni mecima, dodao je on.

Napad, koji se dogodio 20. jula u Surucu (na jugu), kada su poginula 32 mlada Kurda, pokrenuo je ciklus represije između gerile i turske vojske. On je bio pripisan grupi Islamska država (IS), ali je kurdska gerila odmah odgovorila protiv turskih snaga reda.

Tursko bombardovanje, pokrenuto zatim, ciljalo je uglavnom mete PKK-a na sjeveru Iraka i nekoliko položaja IS-a na sjeveru Sirije.

Ovi sukobi su stavili tačku na trogodišnje primirje između PKK-a i središnje vlasti koja zagovara mirno rješenje sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.