GLOBUS

U SRCU ITALIJE Osuđuju ISIL da uništava drevne gradove, a Evropljani su uradili nešto još gore!

Oskrnavljena kulturna naslijeđa

N. K.

11.9.2015

Kada su u junu džihadisti Islamske države preuzeli veće dijelove Iraka i Sirije, krenuli su sa uništavanjem kulturnih naslijeđa koja su stara i po nekoliko hiljada godina. Tako su ekstremisti ISIL-a prvo raznijeli historijski zid Ninive u centru Mosula, i to uz pomoć velike količine eksploziva.

Potom su se okomili na drevni asirski grad Nimrud u Iraku, kojeg su uništili buldožerima, a na meti su im bili i drevni ostaci 2.000 godina starog grada Hatra. Drevni sirijski grad Palmira bio je posljednji u nizu kojeg su džihadisti potpuno razorili.

fontana

Svi su se zgražavali nad njihovim gnusnim zločinima, ali nešto tako se već neko vrijeme dešava u Evropi. Naime, nedaleko od Napulja u Italiji polako se uništava drevni grad Pompej. Tokom prošle godine u Pompeji je ukraden dio freske, a nekoliko zidova ovog antičkog grada se srušilo.

Među njima i dio zida Venerinog hrama te ono što sada može da se vidi u Pompeji je za svaku osudu. Jedna česma u ovom arheološkom nalazištu je oskvrnavljena zbog čega je nekolicina ljudi odmah reagovala putem interneta, pozivajući ljude da ne uništavaju kulturne spomenike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.