GLOBUS

Utopilo se najmanje 25 migranata u Egeju kod obale Turske

Makedonske vlasti uvele dodatna ograničenja za izbjeglice

Agencije

7.3.2016

Najmanje 25 izbjeglica utopilo se kod obale Turske, pokušavajući da se domognu Grčke, dok su makedonske vlasti uvele dodatna ograničenja za izbjeglice koje žele da pređu grčko-makedonsku granicu, prenose agencije.

Turska obalska straža je uspjela da spasi 15 migranata kod priobalnog grada Didim u jugozapadnoj Turskoj, javila je agencija Anadolija.

Među poginulima je troje djece, navela je agencija Dogan, prenio je AP.

Istovremeno, zvaničnici grčke policije objavili su da su makedonske vlasti uvele dodatna ograničenja za izbjeglice koje žele da pređu grčko-makedonsku granicu, pa sada puštaju samo one iz gradova koji su zahvaćeni ratom.

To praktično znači da ljudi iz sirijskog grada Alepo mogu da pređu, ali oni iz glavnog grada Damaska ili iračke prijestonice Bagdada ne mogu, navodi AP. 

To je najnoviji potez Makedonije u cilju smanjenja priliva izbeglica u tu zemlju.

Predstavnik UNHCR u Makedoniji Ljubinka Brasnarska potvrdila je za AP nova ograničenja i kritikovala takvu odluka.

- To nije u redu. Svima koji dolaze iz Sirije treba međunarodna zaštita. Takvu odluku mogu da donesu samo druga kompetentna međunarodna tijela, a ne pogranične vlasti - kazala je ona, dodajući da ne može da objasni takav potez.

Makedonska policija je saopštila da se Irak i Sirija smatraju zemljama koje nisu sigurne i da "ako neka od zemalja na ruti uvede nove restrikcije, onda ćemo mi biti primorani da razmotrimo mogućnost da isto primjenimo na makedonsko-grčkoj granici, što uključuje i zabranu ulaska za migrante iz određenih oblasti".

Zvanično Skoplje sada dnevno pušta veoma mali broj izbeglica, usljed čega se na području izbjegličkog kampa na grčkoj strani, u Idomeniju, "nagomilalo" 13.000 do 14.000 izbjeglica.

Grčka policija je saopštila da je u periodu od šest sati u subotu do šest sati u nedelju grčko-makedonsku granicu prešlo 240 izbeglica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.