GLOBUS

Washington odbacio poziv Rusije za hitan sastanak o Siriji

Primjedbe već riješene na konstruktivan način

Srna

21.3.2016

SAD su danas odbacile poziv Rusije za održavanje hitnog sastanka zbog kršenja sporazuma o prekidu neprijateljstava u Siriji, navodeći da su primjedbe Moskve već riješene na konstruktivan način.

Generalštab ruskih oružanih snaga predložio je ranije održavanje hitnog sastanka sa američkim predstavnicima radi usaglašavanja mehanizma kontrole prekida vatre u Siriji, navodeći da će, u slučaju da ne bude odgovora, od 22. marta djelovati jednostrano.

"U medijima smo vidjeli izvještaje o navodnim ruskim zabrinutostima oko kršenja prekida vatre. Ko god iznosi takva saopštenja mora da je neinformisan jer je o tim pitanjima nadugačko razgovarano i razgovaraće se na konstruktivan način", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Ruski Generalštab ranije je saopštio da je Moskva spremna da od sutra upotrijebi vojnu silu protiv onih koji krše prekid vatre u Siriji, ukoliko ne bude odgovora od SAD na prijedloge o kontrolisanju poštovanja primirja,

U saopštenju se navodi da je Rusija sastavila i poslala Americi kompromisni nacrt sporazuma o prekidu borbenih operacija u Siriji, prenio je TASS.

Generalštab navodi da su rusko-američke konsultacije u martu u Amanu pokazale da američka strana nije spremna za detaljnu diskusiju o kontrolisanju prekida vatre u Siriji. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.