GLOBUS

Pokrenuta istraga zbog objavljivanja ličnih podataka

U datoteci veičine 1,5 gigabajta nalaze se nacionalni identifikacioni broj

Srna

6.4.2016


Ankara je pokrenula istragu zbog toga što su na internetu objavljeni lični podaci  oko 50 miliona turskih državljana, uključujući i detalje o predsjedniku i premijeru.

Premda niko nije preuzeo odgovornost za objavljivanje ličnih podataka na internet stranici "Baza podataka turskih državljana", postavljeni komentari ukazuju na to da bi Turska mogla biti meta političkih hakera.

U datoteci veičine 1,5 gigabajta nalaze se nacionalni identifikacioni broj, datum rođenja i tačna adresa za 49,6 miliona Turaka, odnosno dvije trećine stanovništva.

Internet stranica sadrži i lične podatke predsjednika Tajipa Erdogana, premijera Ahmeta Davutoglua i bivšeg predsjednika Abdulaha Gula.

Zvaničnik u kancelariji glavnog tužioca Ankare izjavio je danas da je toku istraga ovog slučaja, ali je odbio dati više detalja.

"Moramo provjeriti kako i odakle su ovi podaci procurili. Vjerujem da su pokrenute neophodne upravne i sudske istrage, te da će biti preduzete sve neophodne mjere", izjavio je turski ministar pravde Bekir Bozdag za novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.