GLOBUS

HEROINA U UKRAJINI Oslobođena pilotkinja koja je bila u zatvoru u Rusiji

Razmjena na aerodromu u Rostovu

A.U.

25.5.2016

Ukrajinska pilotkinja helikoptera Nadia Savchenko, koja je bila u zatvoru u Rusiji, jučer popodne oslobođena je u razmjeni zatvorenika.

Shavchenko (35) zamijenjena je za Alexandera Alexandrova i Yevgenyja Yerofeeva, dvojicu pripadnika ruskih specijalnih snaga u užurbanoj razmjeni na asfaltu na rostovskom aerodromu Don u južnoj Rusiji, piše Telegraph. 

Razmjeni su predhodile dvogodišnja diplomatska prepucavanja u kojoj je predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko optužio Vladimira Putina da korisiti pilotkinju kao taoca u cilju vršenja pritiska na Kijev.

Savchenko je bila poručnica u Ukrajinskoj vojsci, a separatisti su je zarobili u borbama na istoku Ukrajine u junu 2014. godine.

Prebačena je u Rusiju gdje joj se sudilo za ubistvo dva ruska novinara koji su ubijeni istog dana kada je ona zarobljena. Pilotkinja je odbacivala optuižbe, ali proglašena je krivom i u martu osuđena na 22 godine zatvora.

Dvojica Rusa koji su zamijenjeni za pilotkinju zarobljeni su na istoku Ukrajine u maju 2015. godine, a u izjavi medijima kazali su da su služili kao pripadnici Ruske vojne obavještajne službe, te da su bili ubačeni u separatističke snage kao posmatrači. Sud u Kijevu u aprilu osudio ih je za terorizam.

Odbrana na kontroverznom suđenju u Rusiji učinila je Savchenko heroinom u Ukrajini, a izabrana je za člana parlamenta i dobila je odlikovanje od predsjednika Poroshenka.

Za zapadne vlade Savchenko bila je politički zatvorenik u Rusiji, a oko njenog oslobađanja sa Putinom su razgovarali i Angela Merkel, te Barack Obama.

Obavljena razmjena zatvorenika otklanja jedan od najvećih kamena spoticanja kada je u pitanju implementacija Minskog sporazuma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.