GLOBUS

Održan tajni sastanak | Kakve planove Britanci kuju iza leđa svoje premijerke

Avaz.ba

13.6.2017

Pojedini ministri u britanskoj vladi i članovi Laburističke partije koju predvodi Jeremy Corbyn održali su tajne sastanke u Londonu s ciljem da osiguraju uslove za takozvani "mekši" Brexit. 

Britanska premijerka Theresa May, koja se zalaže za "tvrdi" Brexit, nije bila ni pozvana, ni informisana o takvom sastanku, piše britanski "The Telegraph".

Prema navodima tog lista, cilj razgovora, u kojima su učestvovali neki od najviših saradnika iz kabineta May, je da primoraju britansku premijerku na ustupke kada je riječ o imigraciji, Evropskoj carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu, prenosi Blic.rs.

Nova-stara premijerka nekoliko puta je izjavila da je spremna da odustane od pregovora s EU o Brexitu ukoliko dogovor ne bude dovoljno dobar, kao i da ostanak u evropskom jedinstvenom tržištu nije opcija, jer bi to značilo da time Britanija uopće ne bi napustila EU.

May je prijevremene izbore raspisala jer je htjela podršku za "tvrđi" Brexit. Međutim, skoro 60 posto birača nije glasalo za konzervativce na izborima prošle nedjelje.

Pregovori EU i Velike Britanije trebalo bi da počnu za 10 dana, a evropski zvaničnici već su upozorili da nema odlaganja, poručivši da su zabrinuti da bi sada oslabljena britanska vlada mogla da zakomplikuje pregovore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.