GLOBUS

Austrija uvodi zabranu vjenčavanja prije 18. godine

Avaz.ba

3.8.2017

Ministrica za porodicu i omladinu Austrije Sophie Karmasin namjerava da onemogući dječije brakove, a rješenje vidi u uvođenju zabrane sklapanja braka do 18 godine.

- Sve što je ispod te starosni dobi bit će anulirano, kako bi isključili mogućnost sklapanja brakova među djecom u Austriji - poručila je ona.

Prema njenim riječima, dječiji i prisilni brakovi se moraju spriječiti, a Austrija je, kako podsjeća, već preduzela mnogo u toj oblasti.

Od početka 2016. stupio je na snagu zakon koji kažnjava prisilne brakove.

- Prisilni i dječiji brakovi se sklapaju u paralelnim društvima i ne odgovaraju nikako našoj slici vrijednosti i osnovama društva - naglasila je Karmasin dodajući da je sada glavni zadatak da se spriječe dječiji brakovi.

U Austriji trenutno važi bračno pravo zemlje porijekla bračnog para, tako da u osnovi važe brakovi sklopljeni u inostranstvu, izuzev ako je jedan bračni partner mlađi od 14 godina.

U Austriji, prema važećem zakonu, moguće je sklopiti brak samo tek od 18 godina.

Međutim, jedan bračni partner može imati 16 godina i uplivati u bračne vode ako drugi ima više od 18 godina, a i postoji saglasnost roditelja.

Inače, u Njemačkoj je Bundestag prije nekoliko sedmica usvojio zabranu sklapanja braka među mladima, odnosno podigao starosnu granicu na 18 godina.

Taj zakon predviđa i anuliranje već postojećih dječijih brakova, a i Austrija želi sada da ide tim putem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.