GLOBUS

Kataklizma u najavi: Ovih pet gradova uskoro bi moglo nestati sa lica Zemlje

Avaz.ba

15.8.2017

Širom svijeta geolozi uočavaju fenomen subsidencije, to jest tonjenja tla.

Osim tektonskim činiteljima, odgovornost za to pripisuju ispumpavanju podzemnih voda za potrebe domaćinstava, industrijskih postrojenja i poljoprivrede. Na taj način mijenja se sastav slojeva tla i oni postaju zgusnutiji, a površina iznad njih tone.

Subsidencija je posebno velik problem u gradovima blizu obale ili na ušćima velikih rijeka jer ovdje postoji veća opasnost od poplava. U najgorem slučaju, mogu potonuti čitavi gradovi, a ovo su neke od ugroženih metropola.


Ho Chi Minh

Najveći grad Vijetnama u delti reke Saigon svake godine spusti se za dva centimetra. Prošle godine grad su pogodile velike poplave, dijelom izazvane obilnim kišama.

“Tonjenje tla, međutim, otežava uklanjanje vodenih masa. Zbog toga poplave duže traju, nanoseći više štete nego u prošlosti”, objašnjava holandski geograf Giles Erkens, koji na Naučnom institutu u Utrechtu istražuje subsidijenciju u gusto naseljenim područjima.

Vlada u Vijetnamu je, doduše, ograničila ispumpavanje podzemnih voda, ali učinci su za sada slabi.


Tokio

Glavni grad Japana primjer je uspješne borbe protiv tonjenja tla. Japanska vlada je još 1960-tih godina počela ograničavati korištenje podzemnih voda za privatnu upotrebu, a korak po korak namjerava je potpuno zabraniti za industrijske svrhe. Za opskrbu grada danas se uglavnom koriste rezervoari u planinama. Trud se isplatio, pa tako ne samo da je zaustavljeno tonjenje, već se u novije vrijeme tlo čak blago podiglo.

“Tokio se spustio za oko četiri metra, ali otkad su uvedene protivmjere, grad se podigao za oko 25 centimetara”, objašnjava stručnjak Erkens.


Dhaka

Prijestolnica Bangladeša (17 miliona stanovnika) najkraće je na popisu gradova koji tonu, jer su naučnici tek nedavno pomoću satelitskih snimaka dokazali postojanje ove pojave. I ovdje je uzrok ispumpavanje podzemnih voda – oko 87 posto potreba grada pokriva se na ovaj način.


Venecija

Venecija je klasičan primjer grada koji tone. Subsidencija izazvana ispumpavanjem podzemnih voda jedan je od razloga što je Trg svetog Marka redovno poplavljen. Kao i Tokio, Venecija je reagirala i zabranila velikim industrijskim poduzećima korištenje podzemnih voda.

Time je spuštanje tla znatno usporeno, ali grad ipak i dalje tone, a razlog je velika težina grada na mekanu tlu.


Šangaj

U Kini su vlasti također shvatile da su podzemne vode i subsidencija direktno povezane. U Šangaju, koji broji 25 miliona stanovnika, primjenjuju se aktivne i pasivne mjere za zamjenu ispumpane vode. Zahvaljujući tome, stabilizirana je razina podzemnih voda, a subsidencija ograničena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.