GLOBUS

Socijaldemokrate odlaze u opoziciju, Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije

Martin Šulc i Angela Merkel ( AFP)

(D. K.)

24.9.2017

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj historiji danas isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u opoziciju, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

- Večeras završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi opoziciju u Bundestagu - najavio je predsjednik SPD-a Martin Šulc (Schulz), obraćajući se okupljenima u stranačkom štabu u Berlinu, nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada opoziciona stranka - rekao je Šulc.

Na taj način je potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u opoziciju.

SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno - riječi su predsjednika zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Tomasa Opermana (Thomas Oppermann).

On je objasnio da će kao najjača stranka opozicije predstavljati "utvrdu demokratije" u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

Ulazak AfD-a je historijski rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći - ističe Šulc.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije.

Nakon odluke SPD-a o odlasku u opoziciju, politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od juna ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Šlesvig Holštajn.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka.

To naročito vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni, koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.