GLOBUS

Papa Franjo na Twitteru ima više od 40 miliona pratilaca

Avaz.ba

15.10.2017

Papa Franjo odnedavno ima više od 40 miliona pratilaca na svim svojim Twitter računima na devet jezika, pohvalila se Sveta Stolica.

Popularni Franjo, vrhovni poglavar 1,3 milijardi katolika na planeti, koji objavljuje poruke vjerskog sadržaja, po broju pratilaca je blizu aktuelnoga američkog predsjednika Donalda Trumpa (40,3 miliona), no prilično daleko iza bivšega, Baraka  Obame (Baracka) koji ih ima više od 95 miliona.

Ispred Svetog Oca su i pjevačica Keti Peri (Katy Perry) (104 miliona sljedbenika) te kanadska pop-zvijezda Džastin Biber (Justin Bieber) sa 102 miliona.

U posljednjih godinu na papin se Twitter račun predbilježilo još devet miliona ljudi. Riječ je o "anonimnim ljudima, kršćanima ili nekršćanima, političkim čelnicima ili predstavnicima kulture", stoji u priopćenju Vatikana.

Najposjećeniji je Papin Twitter na španskom koji prati 14,6 miliona pratilaca, a potom onaj na engleskom s 14 milona pratilaca.

Potom su računi na italijanskom (4,6 miliona), portugalskom (tri miliona), poljskom (oko 953.000) i francuskom (944.000).

Zanimljiv je interes za račun Pape Franciscusa na latinskom jeziku koji ima više od 843.000 pratilaca, više od onog na njemačkom i arapskom.

Prvi papinski Twitter račun otvorio je prije gotovo pet godina Franjin prethodnik papa Benedikt XVI.

Na Instagramu papu Franju slijedi pet milona osoba, a riječ je većinom o mladim ljudima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.