GLOBUS

Egipat odgodio otvaranje graničnog prijelaza s pojasom Gaze

Fena

16.10.2017

Egipat je objavio da je odlučio da odgodi otvaranje graničnog prijelaza Rafah s pojasom Gaze do daljnjeg nakon smrtonosnog napada pobunjeničkih grupa na Sinju, u kojem je ubijeno šest egipatskih vojnika.

Egipat je ranije objavio da će otvoriti granični prijelaz na četiri dana od ponedjeljka kako bi dopustio prelaske preko njega "za humanitarne slučajeve" u pojas Gaze. 

Egipatski vojni portparol izjavio je da su vojnici nakon smrtonosnog napada izveli kontranapad, u kojem su ubili 24 pobunjenika.

Granični prijelaz Rafah, jedini izlaz Gaze prema vanjskom svijetu, nalazi se na sjevernoj granici s Izraelom i zatvoren je veći dio godine dok je otvoren na nekoliko dana svaka dva ili tri mjeseca. Egipat se poziva na probleme s oružanim grupama na Sinaju kao razlog za zatvaranje granice s Gazom.

Očekuje se da bi granica mogla ostati otvorena sve vrijeme kada Palestinske vlasti preuzmu kontrolu nad njom nakon potpisivanja sporazuma o pomirenju s Hamasom u prošloj sedmici.  Visoko rangirana delegacija palestinskih vlasti koju čine čelnici granične službe, očekuje se tokom dana u Gazi kako bi raspravljala o Rafahu i o ostalim graničnim prijelazima, javila je palestinska novinska agencija Wafa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.