GLOBUS

Florijan Biber o izborima u Austriji: Nema otcjepljenja RS!

Biber: Bitna pozicija šefa diplomatije

S. NUMANOVIĆ

17.10.2017

Najvjerovatnija koalicija konzervativne Austrijske narodne stranke (OVP) Sebastiana Kurza i Slobodarske stranke (FPO) Hansa-Kristijana Strašea (Heinz-Christian Strache) mogla bi biti loša vijest za Balkan i BiH, upozorava analitičar Florijan Biber (Florian Bieber).  

Ovaj ekspert za Balkan i predavač na Univerzitetu u Gracu, u razgovoru za „Dnevni avaz“ ističe da bi Balkan mogao izgubiti jednog od evropskih saveznika u provođenju reformi.


Uloga EU

- Kada je BiH u pitanju, činjenica jeste da FPO zagovara samostalnost entiteta Republika Srpska. No, nikome to nije važno i ne očekujem radikalan iskorak u tom smjeru. Možda je moguće da se ide na postepeno slabljenje BiH i jačanje separatizma u RS. Austrijanci su konzervativni i ne žele nikakva sukobljavanja sa EU. Nadalje, mi smo previše uložili u BiH da bismo sada odustali od toga – kaže Biber.

On naglašava da je još prerano govoriti o bilo čemu, jer koalicioni pregovori nisu ni počeli. Smatra i da će FPO biti zainteresiran za ministarstvo unutrašnjih poslova te da mu nije izgledno da će toj stranci pripasti i pozicija šefa diplomatije.

- To je stranka koja je glasove dobila na antiislamizmu. Oni su Kurza čak i kritizirali kada je izjavio da je islam sastavni dio austrijskog identiteta. U tom kontekstu, moguće je da FPO na BiH ne gleda kao potencijalnog budućeg partnera u EU, već više mjesto gdje se suzbija radikalni islamizam i terorizma. Dakle, za FPO bi to bila pozicija - više geostrategije, a manje integracije - objašnjava Biber.

Ističe i da se Strašeova stranka smatra „proruskom“, ali da ni biračkom tijelu te partije nije u interesu komadanje BiH.

- Vrlo je bitno kome će pripasti mjesto šefa diplomatije Austrije. Ima nekih koji smatraju da bi Norbert Hofer, neuspjeli predsjednički kandidat ove partije, mogao biti na toj poziciji. No, ne vjerujem da bi Kurz mogao prepustiti poziciju ministra vanjskih poslova FPO-u. Ili će narodnjaci imati svog ministra, ili će to mjesto zauzeti neka nestranačka ličnost – ističe Biber.


Nepromjenjivost granica

Objašnjava da FPO ima dobre veze s predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom. No, to ne znači da bi zbog toga Austrija zauzela poziciju da granice na Balkanu treba mijenjati.

- I mi smo, kao i cijela EU, veoma mnogo uložili u BiH da bi se preokret mogao desiti. Niti je našim građanima to potrebno, niti EU to želi, a Austrija neće riskirati odnose s Briselom zbog takvih tema. Nemate zemlju u EU koja bi zagovarala takvu politiku. Ne vjerujem da će, u konačnici, FPO utjecati na politiku prema BiH, jer nemaju ingerencije i nije im toliko bitno da bi trošili energiju i protivili se partnerima u vezi sa stavom o BiH - kaže Biber.

Uzdrmana Strašeova funkcija  

Upitan je li moguća promjena na mjestu predsjednika FPO-a, Biber odgovara potvrdno.

- Strašeova pozicija jeste pod upitnikom. Rezultat i nije tako dobar kako su u stranci očekivali. Hofer je imao mnogo više glasova kada je bio predsjednički kandidat i to ga preporučuje za čelnu poziciju. Kada je BiH u pitanju, on je, također, blizak Dodiku – kaže Biber.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.