Janker: Granični spor Hrvatske i Slovenije utječe na cijelu EU

Fena
08.01.2018 18:42

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Janker (Jean-Claude Juncker) izjavio je u ponedjeljak da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, nego da utječe na cijelu Ebropsku uniju i da je to puno važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle. 

"To nije samo bilateralni problem, nego i problem koji utječe na cijelu EU-u i u tom duhu je Komisija predložila da posreduje među dvjema stranama. To je puno važnije pitanje nego što puno ljudi i Sloveniji i Hrvatskoj misle", rekao je Janker prije razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, prenosi Hina.

Janker je istakao da ponuda o posredavanju "nije dobro prihvaćena". Rekao je da neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utječe na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a.

Janker je dodao kako Komisija "ne želi incidente" između dviju država.

Slovenski predsjednik Pahor je ustvrdio da nije tačno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu. "Granično pitanje je riješeno arbitražnom presudom. Ovdje je riječ o provođenju potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji", kazao je.

NA VRH