GLOBUS

Amerikanci promijenili ime ulice u Vašingtonu u kojoj je smještena Ruska ambasada, Rusi bijesni zbog novog imena: "Ovo je prljavi trik"

Google

Avaz.ba

11.1.2018

Vlasti u Vašingtonu odlučile su preimenovati ulicu u kojoj se nalazi rusko veleposlanstvo te ju nazvati po ubijenom ruskom opozicijskom političaru.

Riječ je o Borisu Nemcovu, koji je upucan ispred Kremlja 2015. godine, a odbor za preimenovanje ulica kaže kako je odluka o počasti 'ubijenom demokratskom aktivistu' donešena jednoglasno, piše BBC.

Ruski političari kritizirali su ovaj potez, a Vladimir Žirinovski, vođa nacionalističke LDPR stranke, nazvao je ovaj potez 'prljavim trikom'

S njim se složio i član Komunističke partije, Dmitri Novikov, koji je kazao kako su se 'američke vlasti previše uvukle u vlastitu igru miješanja u rusku unutrašnje stvari'.

Podsjetimo, Boris Nemcov, veliki kritičar Vladimira Putina, ubijen je u februaru 2015. godine dok se vraćao kući iz jednog restorana u Moskvi. Malo spomen obilježje postavljeno u blizini mjesta gdje je ubijen često je meti vandala, a bez respekta prema njemu se odnose i čistači ulica.

Nemcova kćerka Žana bila je u Vašingtonu početkom prosinca te odobrila preimenovanje ulice.

- Trenutni ruski režim želi zatrti svaki spomen na mog oca, što je i logično, jer on predstavlja želju za promjenom - kazala je Nemcova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.