GLOBUS

Slovenija će u februaru priznati Palestinu?

123.rf

Index.hr

23.1.2018

Svjetski mediji javljaju da se Slovenija priprema priznati Palestinu kao nezavisnu državu, čime bi postala druga članica Evropske unije, nakon Švedske, koja se odlučila na taj potez. 

Vijest je objavljena jučer u ljubljanskom dnevnom listu Delo, koji navodi kako se sličan potez razmatra u glavnim gradovima Irske, Belgije, Portugala i Luksemburga.

Odluka službene Ljubljane da prizna Palestinu djelimično je i reakcija na nedavnu odluku američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, što je u EU i širom svijeta naišlo na negativne reakcije. 

Protiv te odluke SAD 128 članica UN-a je u decembru glasalo u posebnoj rezoluciji, dok je manje od deset zemalja podržalo Trampovu odluku. 

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je za Delo izjavio kako relokaciju Američke ambasade u Jerusalem tumači kao “potez suprotan pravcu rješenja s dvije nezavisne države”, te bi u skladu s time Slovenija trebala u februaru priznati Palestinu kako bi “izrazila svoju podršku jer je sada pravo vrijeme za to”.

Konačna odluka ovisi o stavu cijele vlade premijera Mire Cerara, kao i o odluci slovenskog parlamenta. Slovenija je već 2014. razmišljala da prizna Palestinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.