GLOBUS

"Doktor monstrum" osuđen na 175 godina zatvora: Uživaj u paklu

Avaz.ba

24.1.2018

Lari Nasar (Larry Nassar), dugogodišnji ljekar američkog olimpijskog tima u gimnastici, osuđen je na 175 godina zatvora zbog seksusalnog uznemiravanja i nasilja nad gimnastičarkama!

Tako je stavljena tačka na proces koji je digao na noge američku i svjetsku javnost, a u kome su na vidjelo izašle strahote kojima su godinama bile izložene djevojčice i djevojke, koje su bile u kontaktu sa Nasarom. 

Doktor monstrum

"Doktor monstrum", kako su ga nazvali mediji, suočio se na suđenju sa preko 160 žrtava, koje su u emotivnim ispovijestima opisale kroz šta su sve prolazile.

Mnoge od njih, uključujući o osvajačice olimpijskih medalja, u suzama su se obraćale Nasaru, koji tokom suđenja nije smio da ih pogleda u oči. 

Prva gimnastičarka koja je prijavila Nasara bila je Rejčel Denholander (Rachel Denhollander) 2016. godine. Ona je bila i prva koja se obratila Nasaru na suđenju i posljednja koja je to učinila uoči izricanja presude.

To je trajalo više od godinu dana, koliko ti vrijedi život djevojčice, život mlade djevojke? Vidim da nosiš Bibliju na suđenju, da si je pročitao znao bi da dobra djela ne mogu izbrisati ovo što si učinio mladim djevojkama. Uništio si stotine života... Nikad neću zaboraviti dan kad sam suprugu priznala što si mi učinio i čekala da se okrene i ostavi me. Nije to učinio, imam prekrasnu djecu i molim Boga svaki dan da su sigurna. Tebi ne treba naš oprost, za to se obrati Bogu. Mislim, ipak, da ćeš uživati u paklu - rekla je Denholander.  

Izvinjenje žrtvama

Nasar je danas u završnoj riječi pokušao da se izvini žrtvama.

To što ste ispričale ima veliki emotivni uticaj na mene i boli me do srži. Ako je moguće, uputio bih izvinjenje, koje je teško iskazati i napisati - kazao je Nasar, na šta je sutkinja Rosemari Akvilina (Rosemarie Aquilina) odgovorila: 

- Vaše riječi mi govore da vi ne shvatate šta ste uradili. Ne bih dopustila ni psu da bude u vašoj blizini, gospodine.

Akvilina je zatim izrekla presudu od 175 godina zatvora.  

Nasar već služi kaznu od 60 godina, zbog posjedovanja dječje pornografije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.