Zeman i Drahoš u drugom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj

Fena
26.01.2018 09:53

Aktuelni predsjednik Miloš Zeman, koji se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom, i bivši predsjednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš, naklonjen EU, kandidati su u drugom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj koji će biti održani danas i sutra.

Mnogi na izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsjedniku, bivšem premijeru lijevog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno, piše Reuters.

U prvom krugu glasanja prije dvije sedmice, 73-godišnji Zeman je osvojio najviše glasova od ukupno devet predsjedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bude izabran.

Kako navodi AP Zeman je favorit, iako ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će trka biti tijesna tokom dvodnevnog glasanja.

Kako agencija AP navodi Zeman je vodeći proruski glas u Evropskoj uniji i njegovo stanovište o sukobu u Ukrajini i o migrantskoj krizi u suprotnosti je s glavnom evropskom politikom. Zeman je podržao aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Dražava Donalda Trumpa prije nego što je on izabran na tu poziciju 2016. godine, što je bio rijedak potez među evropskim liderima, podsjeća Reuters.

Drahoš (68), politički "novajlija", kako ga naziva AP, nije pripadnik nijedne partije i više je okrenut zapadu.

Drahoš, bivši predsjednik češke Akademije nauka i profesor hemije čvrsto podržava članstvo zemlje u EU i NATO, ali je i on odbacio kvote o preraspodjeli izbjeglica. Kao protukandidat Zeman, 68-godišnji Drahoš, kojeg smatraju novajlijom u politici, izrazio je zabrinutost zbog porasta ekstremizma i populizma.

On je bio na čelu češke Akademije nauka od 2009. do prošle godine.

U sinoć održanoj, posljednjoj tv debati uoči izbora, obojica predsjedničkih kandidata su istakli zalaganje za produbljenje saradnje unutar EU i protivljenje kvotama za preraspodjelu izbjeglica.

NA VRH