GLOBUS

Kina razvija oružje koje se moglo vidjeti samo u filmovima o naučnoj fantastici?

Avaz.ba

5.2.2018

Elektromagnetski tračni top, ili railgun, oružje je često viđeno u filmovima naučne fantastike, ali njegova primjena sve je bliža i u stvarnosti.

Funkcionalni prototipovi postoje već godinama u razvojnom programu američke mornarice. No čini se da je Kina pretekla SAD, gdje se razmatra ukidanje kompletnog programa. Prije nekoliko dana pojavile su se fotografije desantnog broda klase Juting s neobičnim topom postavljenim na pramcu, na mjestu koje inače zauzima dvostruki 57mm top.

Zbog veličine kupole, znatno veće od onih koje se koriste na 130mm topovima koje koristi kineska mornarica, ali i neuobičajeno kratke i široke cijevi, izgledno je da se doista radi o prototipu tračnog topa, jer bi balističke performanse klasičnog topa bile izuzetno loše.

Ukoliko je tačno, Kina je postala prva država koja je tračni top instalirala na brod. Tračni topovi omogućuju velike izlazne brzine granata, preko 7,000 km/h, što im daje izuzetnu kinetičku energiju i povećava domet na više od 150 kilometara, do razine manjih krstarećih raketa. K tome su daleko ekonomičniji jer pojedina granata košta samo djelić cijene krstareće rakete.

No tračni topovi su posebno gladni struje budući da se za ispaljenje koristi električna energija, a ne hemijska kao kod konvencionalnih topova. Većina postojećih brodova ne može je isporučiti dovoljno, pa tako ni najnoviji kineski raketni razarači Tipa 055, koji su pogonjeni plinskim turbinama, a ne integriranim električnim pogonom kao američki razarači klase Zumwalt, kod kojih su električne potrebe budućeg elektromagnetskog i energetskog oružja bilo faktor odabira te vrste pogona.

Zato je malo vjerovatno da će u narednih nekoliko godina tračni topovi ući u kinesku službu: trebat će im klasa brodova s odgovarajućim pogonom, no za očekivati je da će neka buduća verzija Tipa 055 biti tako opremljena. Kina modernizira i razvija pojedinu klasu brodova u skladu s razvojem tehnologije, za što su dobar primjer serije razarača Tipa 052.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.