GLOBUS

Merkel dobila četvrti kancelarski mandat, Šulc novi šef njemačke diplomatije

AFP

Avaz.ba

7.2.2018

Najveća evropska privreda bez vlade je od septembarskih izbora, koji nisu iznjedrili jasnog pobjednika, što je najduži takav period u njemačkoj poslijeratnoj historiji.

Agencije javljaju da su se konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrati dogovorili o novoj koaliciji.

Nakon maratonskog sastanka koji je trajao 20 sati, dogovoreno je da socijaldemokrate (SPD) zadrže ministarstvo rada i socijale, iako je bavarska Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka demokršćana (CDU) Angele Merkel, htjela taj resor. SPD je zadržao i ministarstvo vanjskih poslova, a lider SPD-a Martin Šulc (Schulz) bit će novi njemački ministar vanjskih poslova, prenio je "Bild", ali i preuzeo ministarstvo finansija kojim je do sada vladao CDU, što je veliki dobitak za tu stranku, ocjenjuju njemački mediji. 

Konzervativni blok i socijaldemokrate sastali su se treći dan zaredom kako bi postigli dogovor nakon što im je preko vikenda istekao samonametnuti rok. 

Naime, nakon izbora u septembru uspjeh je ostvarila stranka krajnje desnice (AfD), a etablirane stranke nisu dobile dovoljno glasova za veliku većinu u zastupničkom domu. S osvojenih 20,5 posto glasova, što je najslabiji rezultat u poslijeratnoj historiji, socijaldemokrate odbacile su mogućnost nastavka koalicije s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, iako su i Unija i Merkel željeli nastavak saradnje.

Niti ne spomenuvši mogućnost manjinske vlade, Merkel je kasnije rekla da želi gledati naprijed nakon propasti koalicijskih pregovora prošle sedmice i punu pažnju usmjerila prema SPD-u. Cilj pregovora bio je ustanoviti mogu li postići zajednički nazivnik za sastavljanje ‘velike koalicije’ koja je vladala Njemačkom posljednje četiri godine. 

Dvije strane su se u nedjelju dogovorile da će investirati više od dvije milijarde eura u društveno stanovanje do 2021., da će potrošiti 12 milijardi eura na proširenje mreže širokopojasnog interneta, te namijeniti oko 33 milijarde eura općinama za razne projekte, uključujući brigu za djecu. Sporazumjeli su se i oko pitanja migracija, energetike i poljoprivrede, no ostale su dvije najteže tačke – zakon o radu i zdravstvo. 

Stranke su se pokušavale usaglasiti o njemačkom zdravstvenom sistemu, koji SPD želi izmijeniti i uvjetima rada, jer SPD želi ograničiti uvjete koje poslodavci mogu nametnuti zaposlenicima. Postojale su i nesuglasice o tome kako će se ministarske pozicije podijeliti između stranaka, koje uključuju kršćanske demokrate Angele Merkel (CDU) i bavarsku sestrinsku stranku Kršćanskosocijalnu uniju (CSU). Nakon dogovora će 463.723 člana SPD-a dati konačnu riječ o velikoj koaliciji na stranačkom referendumu, vjerovatno u prvom vikendu u martu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.