GLOBUS

BBC: Tajno oružje Sjeverne Koreje su Kim Jong-unova sestra i lijepe navijačice

Avaz.ba

16.2.2018

Sjeverna Koreja u svom arsenalu skriva oružje mnogo moćnije od atomskih bombi, tvrdi BBC.

Kako piše ugledni britanski medij, tajno oružje Sjeverne Koreje je njena ženska delegacija na Olimpijskim igrama koja već danima plijeni i zaokuplja svjetsku pozornost, piše Laura Biker za BBC.

Sestra sjevernokorejskog vođe Kim Yo-jong već je danima glavna tema rasprave u Južnoj Koreji. Mediji su se prilikom njezina posjeta predsjedničkoj palači u Seoulu raspisali o njezinoj odjeći, frizuri, gestama, pa čak i pjegicama na licu.

Na olimpijskoj ceremoniji otvaranja u Kim su bili upereni svi pogledi i mobiteli. Ona je postala ljudsko lice misterioznog sjevernokorejskog režima.

"To je zaista čudesno. Nikad prije nisam vidio osobu iz Sjeverne Koreje", izjavio je jedan mladić. "Srce mi se topi", kazao je drugi.

Šarmiranje protivnika

Međutim, ne treba zaboraviti da je Kim kraljica PR-a Sjeverne Koreje. Ona u stranim medijima spretno vlada imidžom svoje zemlje.

"Južnokorejcima je izrazito neobično uživo vidjeti pripadnika porodice Kim. Zato njihova fascinacija njome nije iznenađujuća", izjavila je bivša voditeljica novinske agencije Associated Press u Pjongjangu, Jean Lee.

"To pokazuje prepredenost Sjeverne Koreje. Poslali su svoje najljepše žene", kazala je Lee. "Kada odete u Sjevernu Koreju, naiđete na izrazito privlačne momke. Nekad mi priznaju da im je posao zavesti vas kako biste pomislili, ova zemlja i njezini ljudi nisu tako loši", dodala je.

Zavodnička misija Sjeverne Koreje započela je prije nekoliko sedmica, kada je u posjet jugu poslana bivša članica sjevernokorejskog ženskog sastava Moranbong i predvodnica sjevernokorejske umjetničke trupe.

U medijima se više pisalo o njezinoj bundi nego o posljednjem nuklearnom testu Sjeverne Koreje.

Najnovija sjevernokorejska ofanziva prozvana je "Vojskom ljepotica". Radi se o navijačkoj skupini čije su članice za misiju odabrane zbog svoje ljepote, talenta i odanosti režimu.

Sjevernokorejske navijačice su u Južnoj Koreji, koja je poznata po svojoj zaluđenosti izgledom i njegom kože, odmah postale ikone prirodne ljepote i nevinosti. Njihova najpoznatija članica je Ri Sol-ju, žena je Kim Jong-una.

Navijačice su "ljudski taoci kriminalnog režima", objavio je na Twitteru politolog Ian Bremmer. "To je najtužnija stvar na cijelim Olimpijskim igrama", dodao je.

Čini se da zavodnička moć Sjeverne Koreje ipak ima svoja ograničenja, zaključuje Biker za BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.