GLOBUS

Australija: Zamjenik premijera dao ostavku zbog veze sa sekretaricom

Index.hr

23.2.2018

Zamjenik australskog premijera Barnabi Džojs  (Barnaby Joyce) izjavio je u petak kako će podnijeti ostavku nakon nekoliko sedmica pritiska zbog vanbračne veze s bivšom sekretaricom za medije.

Džojs je kazao kako će u ponedjeljak odstupiti s mjesta zamjenika premijera i čelnika Nacionalne stranke, mlađeg partnera u koaliciji desnog centra premijera Malkolma Tarnbula (Malcolma Turnbulla). Ostat će u parlamentu, čuvajući Tarbulovu stabilnu većinu od jednog mjesta.

Džojs, praktični katolik, 24 godine je oženjen i u kampanjama se zauzimao za porodične vrijednosti, ali je bio pod stalnim pritiskom da podnese ostavku zbog afere s bivšim članicom svog tima koja nosi njegovo dijete. 

Tužbe za seksualno uznemiravanje

On je rekao kako je odlučio napustiti poziciju nakon što se u petak pojavila optužba za seksualno uznemiravanje, odbacivši da je počinio bilo kakve zloupotrebe.

- Reći ću u ponedjeljak ujutro da ću odstupiti kao čelnik Narodne stranke i zamjenik čelnika Australije, rekao je Džojs novinarima u Armidaleu, gradu koji on zastupa, smještenom u ruralnom području malo manje od 500 km sjeveroistočno od Sidneja.

Direktor Nacionalne stranke Ben Hindmarsh izjavio je kako je stranka primila optužbu za seksualno uznemiravanje, ali nije želio davati nikakve detalje, osim da je Džojs zatražio da se tvrdnja uputi policiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.