GLOBUS

Britanija formira jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti

Ilustracija

Agencije

25.2.2018

Velika Britanija formirat će jedinicu kojom će pojačati borbu protiv takozvanih lažnih vijesti i pokušati spriječiti širenje kampanja dezinformiranja koje organiziraju druge države, saopćio je glasnogovornik premijerke Tereze Mej (Theresa May).

Mej je ranije optužila Rusiju za miješanje u izbore, kao i da su njeni državni mediji širili lažne priče i retuširane fotografije u pokušaju da ugroze zapadne institucije, što je Rusija negirala.

Rusija je odbacila tvrdnje da se miješala u strane izbore, uključujući referendum o Bregzitu 2016. godine i predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama iste godine.

Portparol premijerke Mej nije naveo dodatne informacije o tome kako će jedinica funkcionirati i gdje će joj biti sjedište. 

Kolinsov rječnik engleskog jezika izabrao je termin "lažne vijesti" (fake news) za riječ 2017. godine, s obzirom na njegovu sve veću upotrebu, naročito poslije predsjedničke kampanje u SAD-u, kojom su dominirale optužbe za širenje lažnih vijesti.

Frazu je često koristio predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump) u svojim tvitovima, obično kad bi komentirao kritičko izvještavanje medija o njegovim potezima.

On je čak izjavio da je izmislio taj termin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.