GLOBUS

Tusk: Moguć povratak Britanije "tvrdoj granici" s Irskom nakon Brexita

AFP

Fena

1.3.2018

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk upozorio je u četvrtak Britaniju da bi njen plan napuštanja Carinske unije i jedinstvenog tržišta EU mogao značiti povratak "tvrdoj granici" s Irskom.

Obraćajući se na poslovnoj konferenciji u Briselu, prije nego što je otputovao na radni ručak u London s britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May), Tusk je izjavio da je jučerašnji prijedlog EU, da se Sjeverna Irska inkorporira u "zajedničku regulatornu oblast" s EU, najbolja opcija kako bi se izbjegao spor oko granice - ali da će on zapitati u Londonu može li Britanija predložiti nešto bolje.

Do sada, niko nije izašao s nečim pametnijim od toga. Za nekoliko sati upitat ću London ima li britanska vlada drugu ideju koja bi bila efikasnija u sprečavanju tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske - izjavio je Tusk na skupu "Business Europe". 

Također je potvrdio da će u narednoj sedmici podnijeti prijedloge za pregovore o budućim trgovinskim odnosima s Britanijom. Oni će uslijediti nakon očekivane objave prijedloga Mej u petak.

Tusk je, međutim, upozorio da "crvene linije", koje je odredila Mej prema jedinstvenom tržištu i Carinskoj uniji znače da bi izvjesna sporenja oko trgovine između EU i Ujedinjenog Kraljevstva bila neizbježna.

- Ne može biti nesporne trgovine van Carinske unije i jedinstvenog tržišta. Sporenje je neizbježna nuspojava Brexita, po prirodi stvari - kazao je Tusk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.