GLOBUS

Tereza Mej danas će saopćiti svoju verziju "nakon Brexita"

B92 / Agencije

2.3.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) branit će ideju "najšireg i najobimnijeg sporazuma, pokrivajući više sektora i zalažući se za veću saradnju, bez obzira na trenutni sporazum o slobodnoj trgovini koji se provodi u svijetu", prenio je kabinet Mej dijelove njenog govora.

- Mislim da je to moguće postići jer je u interesu i EU i nas. Zadatak će biti održavanje odnosa kao dva različita pravna sistema - navedeno je u govoru.

Premijerka Mej se nalazi u osjetljivoj poziciji, jer vodi zemlju podijeljenu između pristalica i protivnika Brexita, a te nesuglasice su prisutne i unutar njene stranke, vladajuće Konzervativne partije, sa šefom diplomatije Borisom Džonsonom (Boris Johnson), koji je za prekid veza sa EU, i ministrom finansija Filipom Hamondom (Philip Hammond), koji se zalaže za čvrste veze nakon Brexita.

- Moramo biti ujedinjeni, imajući u vidu sve one koji su zabrinuti u vezi tog pitanja - dodaje se u govoru.

Glavni pregovarač EU za Brexit Mičel Barnije (Michel Barnier) prije dva dana je predstavio Nacrt sporazuma o Brexitu, koji sadrži elemente oko kojih su dvije strane već postigle kompromis, kao i odredbe koje za sada predstavljaju samo prijedloge EU.

U tekstu je predloženo rješenje za jedno od najspornijih pitanja granice između britanske teritorije Sjeverne Irske i Irske koja je članica EU, što je odmah izazvalo negodovanje Mej.

EU je predložila da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji EU i nakon izlaska Velike Britanije, dok je Mej rekla da je taj plan neprihvatljiv i da "podriva ustavni integritet Velike Britanije".

Postoje nesuglasice u vezi perioda tranzicije koje je zatražio London nakon Brexita. EU je predložila da taj period traje do 31. decembra 2020. godine dok Velika Britanija smatra da je taj period kratak.

Velika Britanija treba napustiti EU 29. marta 2019., odnosno dvije godine od pokretanja procedure izlaska iz članstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.