GLOBUS

UN šalje još jedan humanitarni konvoj u Gutu

AP

B92

6.3.2018

UN je saopćio da planira poslati još jedan konvoj pomoći u Istočnu Gutu u četvrtak, nakon što 14 od njihovih 46 kamiona nije moglo jučer istovariti pomoć.

- Nakon gotovo devet sati granatiranja, donesena je odluka da se ode iz sigurnosnih razloga i izbjegne ugrožavanje sigurnosti humanitarnih timova na terenu - izjavio je Džens Lerki iz Kancelarije za koordinaciju humanitarnih poslova UN, a prenio Rojters.

Eskalacija nasilja i bombardiranje predgrađa Damaska, Istočne Gute, neprihvatljivo je, saopćili su jučer Ujedinjeni narodi.

- Umjesto prekida vatre, viđamo više sukoba i smrti. Ovakvo kolektivno kažnjavanje civila jednostavno je neprihvatljivo, rekao je humanitarni koordinator UN Panos Mumcis, prenosi agencija.

Više od 600 osoba je ubijeno, a oko 2.000 ranjeno u vazdušnim i kopnenim napadima na Istočnu Gutu od 18. februara.

Ranije je javljeno da civili napuštaju Istočnu Gutu zbog upada sirijske vojske na to područje, dok su ekstremisti uveli policijski sat i pokušavaju spriječiti civile da napuste područje kroz humaniratni koridor.

Pozivajući se na rusku vojsku, Interfaks je javio da su pobunjenici u Istočnoj Guti zabranili javno okupljanje civila. Do sada je do Istočne Gute prošao samo mali konvoj koji je prevozio zalihe za blizu 7.200 ljudi sredinom februara.

U najnovijim napadima ubijeno je devet civila, a četrdeset je ranjeno, saopćila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava.

- Na meti udara noćas su bila mjesta Sabka i Hamurija, a jutros je deset udara izvršeno na Disrin, kada je ubijeno devet civila, a četrdeset ranjeno - rekao je za Frans pres direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Prije sedam dana vladine snage su pojačale  i kopnene operacije i ostvarile prodor u enklavu.  

U mjestu Dumi, jednom od najvećih u toj oblasti koje je jutros gađano, vidi se veliko razaranje, prenose dopisnici agencije Frans pres. Scene razaranja ponavljaju se i u mjestu Hamurije, koje je jako bombardirano tokom noći.

Jučer je najmanje 86 civila ubijeno u vazdušnim udarima i granatiranju pobunjeničke enklave, navodi Opservatorija. To je bio dan s najvećim brojem žrtava otkad je Vijeće sigurnosti UN prošlog mjeseca zatražilo prekid vatre za cijelu Siriju.  

Jučer je u Istočnu Gutu uspiela ući prva isporuka pomoći Međunarodnog komiteta crvenog križa, ali je isporuka morala biti prekinuta zbog pogoršanja sigurnosne  situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.