Humanitarna pomoć afričkim državama

SAD donira 533 miliona dolara humanitarne pomoći afričkim državama

Piše: Fena

Za žrtve ratova  i suše SAD će dati više od 533 miliona dolara humanitarne pomoći za Etiopiju, Somaliju, Južni Sudan, zapadnim i centralnim afričkim državama oko jezera Čad, rekao je  Reks Tilerson (Rex Tillerson), američki državni sekretar.

On je to objavio prije odlaska na jednosedmičnu turneju po afričkim država. Također, najavio je da će SAD podržati osnivanje razvoje finansijske institucije u Africi, javlja agencija Reuters.

Tilerson je uporedio američke aktivnosti u Africi koje promoviraju održivi razvoj s incijativom Kine „Put i pojas“ koja se obavezala na ulaganja od 124 milijarde dolara za projekte koji će povezivati Aziju, Afriku i Evropu. On je rekao da kineska ulaganja ohrabruju stvaranje ovisnosti.

-Kineske investicije nemaju potencijal da smanje afrički infrastrukturni jaz, već samo doprinose većem dugu i ne donose, osim minimalno, radna mjesta. To zajedno s političkim i fiskalnim pritiskom ugrožava prirodne resurse Afrike, njenu ekonomsku i političku stabilnost – istaknuo je američki državni sekretar

Više o:

Rex Tillerson
NA VRH