GLOBUS

Obilježavanje Dana žena u svijetu: Protesti i poruke protiv nasilja od Meksika do Filipina

Vijesti.me

8.3.2018

Veliki broj vozova u Španiji otkazan je danas, na Međunarodni dan žena, zbog štrajka radnica koje zahtijevaju rodnu ravnopravnost, saopćili su zvaničnici.

Više od deset sindikata pozvalo je radnike i radnice na 24-satni štrajk, što je izazvalo brojne polemike u javnosti, navodi BBC. 

Feminističke grupe također su zatražile od žena da danas ne obavljaju kućne poslove i ne troše novac, već da izađu na protest.

Vladajuća partija Partido Popular (PP) navodi da je akcija za "feminističke elite, a ne za prava žena sa svakodnevnim problemima". 

Španska glumica Penelopa Kruz (Penelope Cruz) odlučila je da danas otkaže sve svoje obaveze i priključi se protestu.

I na Filipinima je praznik dočekan protestima, gdje se mogu vidjeti brojni slogani na kojima se zahtijevaju veća prava za žene. 

Jedna od žena na protestu uzdigla je i plastičnu pušku, protestirajući zbog, kako navode okupljeni, mizoginih komentara predsjednika Rodriga Dutertea i njegovog ophođenja prema političkim oponentima suprotnog spola.

Grupa žena u Meksiku izložila je "kovčeg" koji simbolizira stradanje žrtava nasilja u toj zemlji. 

U Londonu je izložena instalacija rozog aviona "Let i borba" koja portretira za žrtve seksualnog nasilja. 

- Moja prva reakcija bila je let - kao bjekstvo od horora koji sam iskusila. Ali, uskoro sam poželjela da uzdvratim udarac i borim se za promjene - kazala je umjetnica Elisa Janakone.

Članice jednog ruskog kluba zimskih plivača iskoristile su praznik da se okupaju u hladnoj vodi u Krasnojarsku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.