GLOBUS

EK: Velika Britanija mora platiti 2,7 milijardi eura

S. N.

8.3.2018

Evropska je komisija danas uputila zahtjev Velikoj Britaniji da joj doznači 2,7 milijardi eura.

Nakon što je istraga utvrdila da je Evropska unija preko zvaničnog Londona zapljusnuta veoma jeftinom kineskom robom, iz Brisela je poslan dopis u kojem se zahtijeva nadoknada štete.

Još u martu prošle godine, Ured za suzbijanje korupcije i poreznih prevara (OLAF) ustanovio je da je jeftina kineska roba na tržište EU došla zahvaljujući carinicima Velike Britanije. Oni su, kao dio „masovne mreže za porezne prevare i utaje“, dopustili uvoz kineske robe. OLAF je utvrdio i da su britanski carinici „dopustili uvoznicima da koriste falsificirane i izmišljene račune i uvozne deklaracije.” 

- Usprkos tome što su o tome upozoreni, što je istaknuto da bi se moglo raditi o prevari koja se provodi još od 2007. godine pri uvozu kineskog tekstila i obuće, te usprkos zahtjevu da reagiraju, vlasti Velike Britanije nisu poduzele nikakve aktivnosti – navedeno je u današnjem saopćenju Evropske komisije.

Dodaje se i da je "Velika Britanija, stoga, kriva za finansijske gubitke i kršenje zakonodavstva EU, te je dužna nadoknaditi štetu“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.