Historija sukoba Donald i Reks se nikako nisu slagali

Zašto je Tramp smijenio Tilersona?

Avaz.ba
13.03.2018 15:19

Nakon što je predsjednik Tramp (Trump) smijenio državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson), te na njegovo mjesto postavio šefa CIA Majka Pompea (Mike), visoki zvaničnik Bijele kuće otkrio je i detalje ove odluke predsjednika SAD.

Visoki zvaničnik Bijele kuće kazao je američkim medijima kako Tramp već duže vrijeme želi udaljiti Tilersona i to zbog predstojećih pregovora sa Sjevernom Korejom.

Tramp je prošle sedmice prihvatio poziv da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Tilerson je bio na meti kritika još od objavljivanja njegove nominacije. Bivši direktor kompanije Exxon-Mobil prozivan je zbog dobrih odnosa s ruskom vladom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Odnosi između Trampa i Tilersona već su neko vrijeme loši. Tilerson je, navodno, Trampa prošle godine nazvao "moronom", a nikad nije demantovao da je upotrijebio tu riječ da opiše američkog predsjednika.

S druge strane, Tramp je u više navrata podrivao Tilersona kada je u pitanju vanjska politika. Nedavno je to uradio kada je objavio da će se sastati s Kim Jong-unom, i to samo nekoliko sati nakon što je Tilerson izjavio kako su pregovori oko toga "još daleko".

NA VRH