REAKCIJE

Stejt department: Krim je Ukrajina

R. Be.

14.3.2018

Ove sedmice navršavaju se četiri godine izmišljenog i nelegitimnog referenduma, koji je Rusija provela u Ukrajini, u beskorisnom pokušaju da legitimizira svoju aneksiju ukrajinske teritorije, navodi se u saopćenju Stejt departmenta. 

- Stanovnici Krima bili su primorani da glasaju pod snažnim nadzorom ruskih oružanih trupa. Ruskoj tvrdnji da su Ukrajinci napravili slobodan izbor na tom sramnom "referendumu" oduvijek nedostaje kredibilitet, kaže se u saopćenju Stejt departmenta, koje potpisuje portparol Heder Noert ( Heather Nauert). 

Dodaje se da je ruski predsjednik Vladimir Putin, na današnjem skupu na Krimu, "ponovio lažne tvrdnje Rusije o pravu na teritoriji Ukrajine".

- Time je još jednom otvoreno priznao da ruska vlada prezire međunarodni poredak i ne poštuje teritorijalni integritet suverenih nacija", poručuju iz Stejt departmenta. 

Dodaju da u svjetlu Putinovog govora, treba "obratiti pažnju na nelegitimnost 'referenduma', ali i na velika žrtvovanja ljudi,  koje je ruska vlada prouzrokovala građanima Krima". 

- Tokom protekle četiri godine Rusija se angažirala u kampanji prinude i nasilja, usmjerivši se protiv svakog pokušaja suprotstavljanja aneksiji. Ruske okupacijske vlasti podvrgle su krimske tatare, etničke Ukrajince, pro-ukrajinske aktiviste, članove civilnog društva i nezavisne novinare politički motiviranom gonjenju i konstantnoj represiji, metodično suzbijajući nevladine organizacije i nezavisne medije - navodi se u saopćenju. 

Iz Stejt departmenta poručuju da stoje "iza onih hrabrih pojedinaca koji nastavljaju da govore o ovim zloupotrebama" i pozivaju Rusiju "da prekine s pokušajima gušenja temeljnih sloboda izražavanja, mirnog okupljanja, udruživanja i vjeroispovijesti ili vjerovanja". 

- Potvrđujemo našu posvećenost ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu u okviru međunarodno priznatih granica. Krim je dio Ukrajine i sankcije vezane za Krim će ostati na snazi ​​dok Rusija ne vrati kontrolu nad poluotokom Ukrajini - poruka je Stejt departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.