GALAKSIJA

U Los Anđelesu počela gradnja muzeja Džordža Lukasa

Vijesti.me

15.3.2018

Tvorac filmskog serijala "Ratovi zvijezda" Džordž Lukas (George Lucas) posjetio je "galaksiju" u centru Los Anđelesa, kako bi označio početak radova na izgradnji njegovog Muzeja pripovjedačke umjetnosti "Lukas", vrijednog 1,5 milijardi dolara.

Ustanova čije je otvaranje zakazano za 2021. godinu nije zamišljena samo kao uspomena na "Ratove zvijezda", već kao muzej u kojem će biti predstavljeni svi oblici vizuelnog pripovijedanja, od slika i crteža do humorističkih stripova i filmova, prenose agencije.

Među filmovima će biti i futurističko remek-djelo "Metropolis" iz 1927. godine, čuveni "Građanin Kejn" Orsona Velsa iz 1941. godine, do serijala "Indijana Džons" na kojem je Lukas sarađivao s režiserom Stivenom Spilbergom (Steven Spielberg).

Snazi "Sile" u Muzeju doprinijet će prvi svjetlosni mač Luka Skajvokera i šljem Darta Vejdera.

Kada je Gradsko vijeće prošle godine odobrilo projekat sa 14 glasova za i bez glasova protiv, Lukas je naveo da njegov Muzej nije besmislen projekt koji treba da pokupi aplauze.

Muzejska kolekcija će uključiti i slike Normana Rokvela, Edgara Dege i Pjer-Ogist Renoara, humorističke stripove Čarlsa Šulca, tvorca "Kikirikija", i alternativnog umjetnika Roberta Kramba, kao i animacije iz filmova kao što je "Ko je smjestio zeki Rodžeru" i specijalne efekte iz filmova poput "E.T. vanzemaljac".

Izgradnju Muzeja i njegovu opremu u cijelosti finansiraju Lukas, njegova žena i njihova fondacija, a zvaničnici Los Anđelesa navode da je to najveći javni poklon uručen njihovom gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.