GLASANJE

Katalonija: Parlament nije izglasao predsjednika

AFP

Nezavisne novine

23.3.2018

Katalonski zagovornik nezavisnosti Žordi Turul (Jordi Turull) nije u četvrtak izglasan za predsjednika vlade Katalonije, nakon što su odbili da ga podrže poslanici iz antikapitalističke stranke za nezavisnost CUP.

U subotu će biti održan drugi krug glasanja, a ako ni onda Turul ne bude izabran, nastavit će se politička neizvjesnost u španskoj pokrajini, prenose agencije.

Turul je dobio podršku 64 poslanika, dok ih je 65 bilo protiv, a četiri poslanika CUP-a su se uzdržala od glasanja. Za njegovo imenovanje bilo je potrebno 68 glasova od ukupno 135, prenose agencije.

Turula su kandidirale Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska ljevica (ERC), nakon što je prošlih sedmica propao njihov pokušaj imenovanja Karlesa Pudždemona (Carles Puigdemont) i Žordija Sančeza (Jordie Sanchez), optuženih za pobunu protiv Španije. Pudždemon se nalazi u Belgiji i prijeti mu hapšenje ako se vrati u Španiju, dok je Sančez u pritvoru pored Madrida.

Sjednicu na kojoj je trebao biti izabran Turul, sazvao je u srijedu uvečer predsjednik parlamenta Rožer Torent (Roger Torrent).

Antikapitalistička stranka CUP koja insistira na nastavku puta prema proglašenju nezavisnosti odbila je da podrži Turula. CUP uvjetuje podršku "stvaranjem republike" i odustajanjem od statusa autonomije. Ta je stranka nezadovoljna ublažavanjem stava dojučerašnjih partnera Zajedno za Kataloniju i ERC-a.

U subotu će biti održan novi krug glasanja, tokom kojeg Turulu neće biti potrebna natpolovična većina u parlamentu, već će mu biti potrebno više glasova "za" u odnosu na "ne". Međutim, bez podrške CUP-a rezultat će biti isti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.