GLOBUS

Eksperti UN-a pozivaju na nezavisnu istragu o ubistvima Palestinaca na protestima

Fena

7.4.2018

Eksperti Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudili su ubistva 19 i ranjavanja više stotina palestinskih demonstranata u blizini ograde u Gazi tokom posljednje dvije sedmice, te pozivaju međunarodnu zajednicu da provede nezavisnu i objektivnu istragu o postupcima izraelskih vlasti prema demonstrantima. 

- Mi ponavljamo poziv generalnog sekretara UN-a na nezavisnu i transparentnu istragu incidenata u Gazi kako bi odgovorni bili kažnjeni. Mi, također, tražimo od čelnika s obje strane da učine sve što je u njihovoj moći da spriječe nova ranjavanja i smrti – navedeno je u izjavi eksperata UN-a, izvještava WAFA.

Eksperti su izrazili duboku zabrinutost navodima da je izraelski ministar odbrane izjavio da neće biti nikakve istrage izraelskih postupaka.

- Međunarodno pravo strogo ograničava korištenje sile službenika za provođenje zakona. Izrael uporno ignorira zahtjeve međunarodne zajednice da istraži i procesuira mnogobrojne navode o ubistvima koja su počinile snage sigurnosti – kazali su eksperti za ljudska prava.

Također navode da su ta ubistva i nanošenje teških povreda zaštićene populacije grubo kršenje Četvrte ženevske konvencije, te podsjećaju izraelske vlasti da mirni protesti predstavljaju korištenje legitimnog prava na slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja.

- Izrael, kao okupatorska sila, ima obavezu da štiti i poštuje ljudska prava Palestinaca koji žive u okupiranoj Gazi – kazali su eksperti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.