Facebooku zbog kazne prijeti bankrot

SANKCIJE Osnivač popularne društvene mreže pred članovima američkog Kongresa

Facebooku zbog kazne prijeti bankrot

Mark Zakerberg (Zuckerberg) danas će svoju poznatu sivu majicu zamijeniti odijelom, stati pred članove američkog Kongresa i odgovarati na neugodna pitanja vezana uz nedavne skandale s povredom privatnosti miliona (a možda i više od 2 milijarde) korisnika njegove društvene mreže.

Prema svim dosadašnjim Zakerbergovim istupima u medijima, kao i pripremljenoj izjavi koju će pročitati, već znamo šta će reći – izvinit će se za sve probleme koji su nastali u posljednje vrijeme, od lažnih vijesti, uplitanja drugih država u američke predsjedničke izbore, govora mržnje i povrede privatnosti te će, kao osnivač i šef kompanije, priznati krivicu i najaviti promjene s kojima će te probleme u budućnosti riješiti.

No, bez obzira na ishod tog svjedočenja, Facebooku prijeti još jedan veliki problem koji bi, u teoriji, ali gotovo sigurno ne i u praksi, mogao značiti kraj ove kompanije i društvene mreže.

Naime, Federalna trgovinska komisija (FCC) u SAD pokrenula je istragu protiv Facebooka zbog kršenja nagodbe koju su dogovorili sa Zakerbergovom kompanijom još 2011. godine. Prema toj nagodbi, Facebook je dužan poštovati određena pravila vezana uz privatnost i zaštitu podataka korisnika – pravila o privatnosti moraju biti jasna i svima razumljiva te je za neke promjene vezane uz privatnost i zaštitu ličnih podataka potreban pristanak samih korisnika.

Nakon posljednjih događaja FCC je pokrenuo istragu koja je još u preliminarnoj fazi i do sada nisu pronađena kršenja nagodbe, no kako se istraga bude širila, a pogotovo sa svim saznanjima vezanim uz ''Cambridge Analyticu'', gotovo je sigurno da će komisija pronaći brojna kršenja nagodbe i da im prijeti kazna.

Kolika će biti ta kazna, to ćemo tek vidjeti, no nedavno se predsjednik FCC-a našalio da je riječ o više novca nego ga trenutno ima na planeti (mislio je na novčanice i kovanice), a cifra o kojoj se govori je, vjerovali ili ne – 7,5 milijardi dolara, što bi, naravno, bio kraj Facebooka.

Do ove cifre mediji su došli kada su zbrojili broj Amerikanaca na koji je utjecao skandal s ''Cambridge Analyticom'' (71 milion) i korisnika (oko 110 miliona) koji su ugroženi drugim propustom koji je Facebook priznao i putem kojeg su javni podaci korisnika bili dostupni pretragom telefonskog broja i maila s najvećom mogućom kaznom koju bi ova kompanija mogla dobiti po korisniku – 41.484 dolara.

FCC sigurno neće opaliti Facebook po džepu ovako velikom kaznom te na ''The Washington Postu'' kažu da bi ta cifra mogla biti oko milijardu dolara.

Treba voditi računa i o tome kako se trenutno govori samo o poznatim skandalima te je pitanje šta još sve skriva Facebook i kakvi će sve problemi tokom sljedećih mjeseci isplivati na površinu.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH