GLOBUS

Ruski zvaničnik upozorio SAD da ne napada Siriju

Vijesti.me

10.4.2018

Ruski visoki zvaničnik Vladimir Šamanov izjavio je večeras da bi američki napad na Siriju mogao da izazove direktnu konfrontaciju Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, javila je agencija AP.

Šamanov, general u penziji i predsjednik Odbora ruskog parlamenta za odbranu, rekao je za rusku televiziju da bi u američkom napadu mogli da budu ranjeni ruski vojnici što bi onda izazvalo odgovor Rusije. 

Prema njegovima riječima, Rusija ima "potrebna sredstva za to i to Amerikanci i njihovi saveznici to dobro znaju".

Šamanov je rekao da bi Rusija kao odgovor na mogući američki napad mogla da gađa američke brodove i avione, ali je dodao je malo vjerovatno da bi se koristilo nuklearno oružje. 

Sirijske vlasti danas su suočene s prijetnjama o vojnoj reakciji zapadnih zemalja. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) obećao je "jak odgovor" zbog navoda da su sirijske vlasti koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, posljednjem uporištu pobunjenika kod Damaska.

Izvori na terenu, među kojima spasioci volonteri poznati kao "Bijeli šlJemovi", saopćili su da je više od 40 osoba stradalo u subotu u napadu u Dumi, dok su opozicioni aktivisti naveli da je napad bio hemijskim oružjem, što negiraju sirijske vlasti i Rusija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.