REAKCIJE

Kazaz za Avaz.ba: Sve se reflektira i na nas, ali ne vjerujem da će biti svjetskog rata

E. MASLO

14.4.2018

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar, u razgovoru za Avaz.ba komentirao je vojnu intervenciju koju su zapadne sile pokrenule u toku noći u Siriji.

On kaže da dešavanja u Siriji mogu kao produkt imati svjetsku nestabilnost, ali malo je izvjesno da će doći do trećeg svjetskog rata.

- Pretpostavke po kojima je stanje nestabilnosti u svijetu izazvano lokalnim ratovima i stalno prisutnim terorizmom su zapravo stanje rata. Danas se potvrđuje u Siriji kao vrlo zlokobna mogućnost buduće svjetske nestabilnosti. Ali upozoravam na činjenicu da je ovakvih vojnih akcija bilo više u proteklom periodu, od intervencija u Iraku, Kuvajtu do Sirije, tako da je moguće da se borba između Rusije i NATO pakta završi raketnim udarima, pri čemu ne vjerujem da bi se vodeće sile odlučile za treći svjetski rat. Bila bi to katastrofa i za njih, ali i za kompletno čovječanstvo. Ne vjerujem da su iracionalne vođe zapale u stadij ludila - smatra Kazaz.

Apsolutno se sva ova dešavanja reflektiraju na Balkan i Bosnu i Hercegovinu i nestabilna situacija na našim prostorima odraz je sukoba Zapada i Rusije.

- Krizna žarišta od sjevera Kosova do zategnutih odnosa u FBiH, prije svega između Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, pa nestabilnost Makedonije, pokušaj atentata u Crnoj Gori, separatizam Milorada Dodika, sve su to odrazi sukoba Zapada i Rusije na prostor zapadnog Balkana - zaključuje Kazaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.