UNIŠTENJE

CNN objavio satelitske snimke napadnutih ciljeva u Siriji

CNN

15.4.2018

Satelitski snimci do kojih je došao CNN pokazuju veliku štetu na infrastrukturi koja je gađana tokom napada saveznika na Siriju.

Portparol Pentagona saopćio je da je u napadima "uspješno pogođena svaka meta". Rusija je objavila da je Sirija pomoću ruskog proturaketnog sistema oborila 71 od 103 ispaljene rakete.

CNN je objavio satelitske snimke koje prikazuju uništenje u Siriji nakon napada na mete povezane s hemijskim oružjem.

"Sirija je objavila da na nekima od ciljanih meta uopće nema štete. Čini se da satelitski snimci koje smo dobili prikazuju suprotno - veliku štetu", piše CNN.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je rano u subotu kartu za koju kaže da prikazuje njihove tri sirijske mete, navodno povezane s hemijskim oružjem. CNN je tu kartu dao dvjema tvrtkama za satelitske snimke, "Digital Globe" i "Planet.com".

Sirijska državna televizija objavila je da su rakete koje su gađale Homs oborene te nisu uzrokovale štetu. Čini se da satelitski snimci "Digital Globea" pokazuju veliku štetu na dvije lokacije u Homsu, piše CNN.

Američko ministarstvo odbrane izjavilo je da su pogođene tri mete: Istraživački centar za hemijsko oružje u blizini Damaska, skladište hemijskog oružja u blizini Homsa, te još jedno skladište hemijskog oružja, kao i važno zapovjedno mjesto kod Homsa.

U zračnim napadima potpuno je uništen Istraživački centar za Hemijsko oružje Bazrah, u blizini Damaska. Novi satelitski snimci "Planet.coma" prikazuju da je ta zgrada sravnjena sa zemljom, piše CNN.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.