SVIJET

Kako do ukidanja rominga

Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Skoplja

S. NUMANOVIĆ

18.4.2018

Prvi Digitalni samit šest država zapadnog Balkana počinje danas u Skoplju.

Domaćin se potrudio da okupi što reprezentativniju ekipu gostiju i učesnika. Osim najmanje tri premijera iz regiona, Samitu prisustvuje i evropska komesarka Marija Gabrijel, zadužena za digitalno tržište te resorni ministri s Balkana. Njima će se pridružiti i predstavnici država Evropske unije koji učestvuju u Berlinskom procesu.

Jake mjere sigurnosti

U Skoplju je stanje sigurnosti na visokom nivou. Primjetno je izrazito prisustvo policijskih i vojnih snaga u gradu, a posebno u rejonu gdje se održava konferencija.

Osim zbog dolaska nekoliko premijera iz regiona, sigurnost je jaka i zbog posjete visoke predstavnice EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federike Mogerini (Federica Mogherini) i komesara za proširenje Johanesa Hana (Johannes Hahn), koji će makedonskim političarima u detalje predstaviti jučer usvojeni Plan proširenja.

Učesnici prvog Digitalnog samita za Balkan okupljaju se u hotelu "Aleksandar Palace", smještenom uz veliki sportski kompleks Boris Trajkovski.

Premijer Makedonije Zoran Zaev otvorit će Samit. Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine, jedan je od učesnika ovog velikog skupa.

Sveobuhvatna inicijativa  

Očekuje se da jedan od najvažnijih događaja bude i razgovor o ukidanju rominga, kako unutar šest država zapadnog Balkana tako i između ovog regiona i EU.

Komesarka Gabrijel priprema sveobuhvatnu inicijativu koju će detaljno prezentirati narednog mjeseca u Sofiji.


Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Skoplja

Kako je najavljeno, 17. maja u glavnom gradu Bugarske održat će se samit zapadnobalkanskih čelnika i EU na kojem će se govoriti o daljnjem približavanju ovog dijela Evrope Uniji.

Na tom će skupu komesarka Gabrijel predstaviti svoj prijedlog postepenog ukidanja rominga i okvirni rok kada bi on u potpunosti nestao.

Evropskoj uniji trebalo je 10 godina da u cijelosti ukine roming na području 28 država članica.

RCC iz Sarajeva koorganizator 

Samit, koji se bavi digitalnim tržištem, romingom, ali i borbom protiv lažnih vijesti organizirali su Regionalno vijeće za saradnju (RCC), sa sjedištem u Sarajevu, Vlada Makedonije i Ministarstvo za ekonomske poslove i energetiku Njemačke.

RCC predstavlja generalni sekretar Goran Svilanović, dok je Tomas Barejs (Thomas Bareiss) predstavnik država učesnica Berlinskog procesa EU. On je i državni sekretar za ekonomske poslove i finansije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.