OGROMNA INVESTICIJA

Posvećenost modernizaciji i proširivanju: Alkaloid pustio u upotrebu projekt od 19,4 miliona eura

Prostorije su rađene u skladu sa strogim normama dobre proizvodne prakse

Sa svečanog otvorenja pogona - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

1.4.2024

Ekipa „Dnevnog avaza“ je, na poziv uspješne farmaceutske kompanije Alkaloid, sa Živkom Mukaetovom na čelu, zajedno s vodećim regionalnim medijima, boravila u Skoplju povodom otvorenja pogona za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i prateće tehničke prostorije.

Dvije decenije

Riječ je o najvećem investicionom poduhvatu u posljednje dvije decenije, a sve u smjeru posvećenosti modernizaciji i proširivanju proizvodnih kapaciteta, proizvodnih volumena i asortimana.

Realizacija ovog projekta započeta je u aprilu 2021. godine, kada je angažirano 30 domaćih i 16 inozemnih kompanija, a građevinski poslovi i opremanje su se odvijali pod vodstvom stručnih službi Alkaloida AD Skoplje.

Prostorije su rađene u skladu sa strogim normama dobre proizvodne prakse, a svi procesi su potpuno integrirani i digitalizirani automatskim generiranjem svih podataka u procesnim kontrolama.

Udvostručen obim

Novi tehničko-tehnološki pogon ima za cilj udvostručiti obim i postići veću fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika. Objekt zauzima površinu od 6.200 kvadratnih metara (proizvodnih i tehničkih prostorija), za koji je ovaj farmaceutski gigant uložio ukupno 19,4 miliona eura.

Pogon je svečano otvorio generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora Živko Mukaetov, koji je naglasio važnost prakticiranja visokih etičkih standarda, kredibiliteta i profesionalnog pristupa.

Objekt površine 6.200 kvadratnih metara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

- U dinamičnoj industriji kao što je farmaceutska plasmani su obično korespondirani s investicijama, vještinama i znanjem, koje smo u prošle dvije decenije usmjerili ka gradnji modernog i konkurentnog proizvodnog portfolija. Naš cilj ostaje da se diferenciramo preko znanja i razvoja proizvoda dodate vrijednosti, a na ovom kursu smo riješeni da ostanemo i u budućnosti, radeći na daljnjoj globalizaciji brenda Alkaloid, dostojanstveno i posvećeno, prakticiranjem visokih etičkih standarda, kredibiliteta i profesionalnog pristupa u sveukupnim operacijama - izjavio je Mukaetov.

Vrhunska oprema

Nakon svečanog otvorenja imali smo priliku da obiđemo prostorije pogona, gdje smo, uz vodeće stručnjake ove poznate kompanije, imali priliku da vidimo kako se pomoću najsavremenije opreme proizvode lijekovi kao što su kafetin, analgin, leksilijum i drugi.

Ova investicija vrijedna 19,4 miliona eura je značajan iskorak u proizvodnji. Naime, obavljat će se proizvodnja tableta, filmovanih tableta, kapsula i dvoslojnih tableta koje su dobivene tehnologijom za proizvodnju koja se prvi put uvodi u Sjevernoj Makedoniji.

Riječ je o tabletama koje sadrže nekoliko aktivnih supstanci različitih hemijsko-fizičkih svojstava ili su dobivene različitim načinom oslobađanja sastojaka, koji su pažljivo i precizno dozirani, ali fizički odvojeni s odgovarajućom osiguranom stabilnošću i djelotvornošću, omogućavajući pacijentima da cijelu terapiju od nekoliko lijekova uzimaju samo preko jedne tablete.

Zapaženi rezultati

Ovo je jedan od najkrupnijih investicijskih projekata Alkaloida AD u protekle dvije decenije. Kompanija je 2005. godine imala plasman od 53,1 milion eura, a 2023. godine pokazala je konsolidirane plasmane od 268,3 miliona eura. Shodno ovom petokratnom kontinuiranom rastu, u toku proteklih 15 godina bile su realizirane investicije u vrijednosti iznad 220 miliona eura.

Farmaceutski proizvodi Alkaloida su prisutni na tržištima više od 40 zemalja svijeta, a ostvaruju zapažene rezultate i na domaćem i na inozemnom tržištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.