OTKRIĆA

Olupina nacističke podmornice otkriva je li Hitler stigao u Južnu Ameriku

CDM

19.4.2018

Nestala njemačka podmornica U-3523, kojom su, kako se dugo pričalo, poražene nacističke vođe pobjegle u Južnu Ameriku, nađena je poslije nepune 73 godine.

Riječ je o jednoj od Hitlerovih visokorazvijenih novih podmornica tipa XXI, koje su mogle ploviti ispod površine mora dovoljno dugo da bi U-3523 nezapaženo stigla do Južne Amerike.

Iako se smatralo da je podmornica potonula u bombardiranju britanskog aviona B24 Liberejtor 6. maja 1945., olupina, sve do sada, nije nađena, pa su se proširile glasine da je umakla. Olupina je otkrivena deset nautičkih milja sjeverno od Skagena, najsjevernijeg grada u Danskoj, i devet milja zapadno od položaja koji je prijavila posada britanskog bombardera.

Danski Muzej pomorskog ratovanja, koji je našao podmornicu, saopćio je da nema nagovještaja da su u njoj bili nacističke vođe ili ukradeno blago.

Poslije rata se pričalo da su nacističke vođe bježale podmornicama i odnijele zlato sa sobom.

- Mislim da su se glasine proširile zato što je U-3523 bila veoma moderna podmornica, koja je mogla prijeći velike razdaljine ne izlazeći na površinu, a neki nacisti su posljednjih dana pokušali pobjeći s dragocjenostima. Ali, podmornica je plovila u Norvešku, a ne u Južnu Ameriku - kaže direktor muzeja Gert Norman Andersen.

U dokumentu CIA-e od 3. oktobra 1955., s kojeg je skinuta oznaka tajnosti, navodi se da je bivši SS-ovac Filip Sitroen tvrdio da se Hitler krio u Kolumbiji, a kasnije u Argentini. On je čak imao fotografiju snimljenu 1954. u kolumbijskom gradu Tunha, na kojoj je, navodno, prikazan s Hitlerom.

Sitroen tvrdi da su Nijemci, koji borave u Tunhi slijedili čovjeka za kojeg se vjerovalo da je Adolf Hitler, veličali nacističku prošlost, obraćali mu se s “firer” i pozdravljali ga nacističkim pozdravom, s obožavanjem koje su prema njemu gajili pripadnici njemačkih jurišnih trupa – navodi se u dokumentu.

Dokument iz arhiva FBI-ja od 21. septembra 1945. detaljno opisuje navode svjedoka koji je tvrdio da je Hitler stigao u Argentinu podmornicom dvije i po sedmice prije pada Berlina.

- Prema ranije dogovorenom planu sa šest vodećih argentinskih zvaničnika, koji su čekali grupu i zalihe u sumrak, grupa je stigla na ranč, gdje se Hitler i njegovi ljudi sada kriju.

Nekoliko istaknutih nacista jeste pobjeglo u Južnu Ameriku, među njima i Adolf Ajhman, glavni arhitekta holokausta, i ozloglašeni ljekar iz Aušvica Jozef Mengele. Međutim, novo otkriće je dokaz da U-3523 nikada nije stigla do Južne Amerike i da je potonula sa svih 58 članova posade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.