OŠTRE KRITIKE

Bajdenov tim uporedio tri Trampove i Hitlerove izjave

Bajdenova kampanja povezivala je Trampove izjave s Hitlerom više puta u proteklih nekoliko sedmica i pozvala je novinare da pomnije prate govore

Donald Tramp. AP Photo / Reba Saldanha

S. S.

22.12.2023

Tim aktuelnog američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) napravio je grafiku u kojoj je uporedio najozbiljnijeg kandidata za republikansku nominaciju za predsjednika i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) i Adolfa Hitlera. 

Grafika navodi tri citata 45. američkog predsjednika pored izjava nacističkog vođe. 

- Iskorijenit ćemo političke protivnike koji žive kao štetočine unutar naše zemlje - glasi prvi Trampov citat. 

Navedeni istup povezuju s Hitlerovom izjavom da su "Židovi gamad i štetočine koje treba istrijebiti".

- Imigranti truju krv naše zemlje - sljedeća je Trampova izjava koja se upoređuje s Hitlerovom tezom da će "kontaminacija krvi inferiornom rasom dovesti do pada Njemačke".

Unutrašnji neprijatelj

Treća je izjava u kojoj kritikuje političke protivnike u SAD govoreći da su gori od diktatora u Rusiji i Sjevernoj Koreji.

Bajdenovi ljudi povlače paralelu s Hitlerovom porukom: "Svi moramo prepoznati većeg unutrašnjeg neprijatelja u Njemačkoj."

Kako navodi Politico, poređenja političkih protivnika s Hitlerom su nekada bila zabranjena u političkim kampanja, no to je postala rutina za Bajdenovu kampanju koja se pokušava opravdati time da je i dio historičara rekao da postoje sličnosti između Trampove i retorike fašističkih vođa.

Bajdenova kampanja povezivala je Trampove izjave s Hitlerom više puta u proteklih nekoliko sedmica i pozvala je novinare da pomnije prate govore bivšeg predsjednika, posebno u vezi s imigracijom. "Ovo nije slučajnost", njihov je zaključak.

Trump je ismijao ta poređenja. Na skupu u utorak ponovio je da imigranti "uništavaju krv zemlje" i dodao da "nikada nije čitao Mein Kampf", Hitlerov manifest. Bajdenov tabor ne misli da je Tramp kazao istinu. "Onda je vjerovatno slušao audioknjigu", odgovorio je Bajdenov savjetnik T.J. Duklo preko X-a.

Jasno poređenje

Iako je Bajden bio oprezniji u povlačenju jasnog poređenja između Trampa i Hitlera u svojim javnim izjavama, posljednjih se dana približio tome. Na prikupljanju donacija u utorak navečer Bajden je istakao da jezik koji Trump koristi "podsjeća na jezik koji je došao iz Njemačke 30-ih godina".

- Nazvao je one koji mu se protive "štetočinama". Ovog vikenda govorio je o tome da se "krv naše zemlje" truje. Čak su i konzervativni republikanci govorili protiv toga - zaključio je Bajden. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.