MISIJA ZAVRŠENA

Kim Jong-un: Obustavljamo probe nuklearnih raketa

Blic.rs

21.4.2018

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un izjavio je da nema više potrebe da njegova zemlja izvodi raketne i nuklearne probe.

Programi nuklearnih i balističkih raketa u Sjevernoj Koreji omogućili su zemlji da osigura stratešku stabilnost i mir, tako da više nema potrebe za dodatnim testiranjem raketa i nuklearki, rekao je Kim.

Od 21. aprila 2018. godine nuklearni testovi i testovi interkontinentalnih balističkih raketa bit će prekinuti, saopćila je Kimovu izjavu sjevernokorejska agencija KCNA.

- Sjevernokorejski centar za nuklearni test bit će odbačen da bi se osigurala transparentnost suspenzije nuklearnih proba - dodala je KCNA.

Objavljujući novi kurs zemlje, vladajuća stranka je izjavila da Sjeverna Koreja "neće nikada koristiti nuklearno oružje, osim ako ne postoji nuklearna prijetnja ili nuklearna provokacija zemlji, kao i da nikako neće širiti nuklearno oružje i nuklearne tehnologije".

Obustava nuklearnih i raketnih testova uslijedila je samo nekoliko dana prije nego što bi sjevernokorejski lider Kim Jong-un trebalo da se sastane sa predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom u pograničnom selu da bi pokušali da okončaju sukob između dvije Koreje.

Odluka Sjeverne Koreje donesena je na plenarnoj sjednici Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o "novoj etapi" politike.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) reagirao je odmah na Twitteru na vijest da je Sjeverna Koreja saopćila da obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.


- Sjeverna Koreja je pristala da obustavi sve nuklearne probe i zatvori veliki poligon za testiranja. Ovo su veoma dobre vijesti za Sjevernu Koreju i svijet - veliki napredak! S radošću očekujem Samit - naveo je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Predsjedništvo Južne Koreje pozdravilo je danas saopćenje Sjeverne Koreje o obustavljanju nuklearnih proba i testiranja raketa dugog dometa kao "značajan napredak" u pravcu denuklearizacije Korejskog poluotoka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.