GLOBUS

Ruski patrijarh za jačanje veza s pravoslavcima u Albaniji

CdM

29.4.2018

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril založio se u Tirani za jačanje veza s pravoslavnim vjernicima u Albaniji, gdje živi pretežno muslimansko stanovništvo.

Mi, pravoslavni vjernici živimo u raznim zemljama, dijelimo iste vrijednosti koje treba da slijedimo - rekao je partrijarh moskovski i cijele Rusije tokom liturgije u pravoslavnoj crkvi u Tirani. 

Kiril je prvi visoki vjerodostojnik Ruske pravoslavne crkve u posjeti Albaniji, gdje sedam posto od 2,9 miliona Albanaca čine pravoslavci.

Albanija je poslije Drugog svjetskog rata bila blizak saveznik Sovjetskog Saveza, a albansko komunističko rukovodstvo zabranilo je religiju 1967. godine, a crkve i džamije pretvorilo u tržne centre, sportske hale i pozorišta. Komunizam je u Albaniji pao 1990. godine. 

Albanski vladika Anastasios Janulatos izjavio je da pravoslavna crkva posjeduje “duh mirne koegzistencije u svim vjerskim zajednicama” i da je posjeta Kirila potvrda takvih vrijednosti.

Ruski partrijarh koji je stigao juče u Tiranu, sjutra će se sastati s predsjednikom Albanije Iljirom Metom i premijerom Edijem Ramom. 

Pored muslimana i pravoslavaca u Albaniji postoji i katolička zajednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.