BOMBAŠKI NAPAD

U Kabulu ubijeno najmanje deset novinara, šest ranjeno

AFP

Agencija

30.4.2018

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) saopćila je danas da je među žrtvama današnjeg napada u Kabulu i najmanje deset novinara, dok je šest  ranjeno.

Organizacija RSF, sa sjedištem u Parizu, navela je i imena ubijenih i ranjenih novinara, koji rade za medijske organizacije iz više zemalja.

U saopćenju RSF se navodi da je današnji dvostruki saomoubilački bombaški napad u kojem je ubijeno 25 ljudi, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, najpogubniji napad na čijoj su se meti našli novinari još od pada talibana 2001.

Islamska država ili talibani su od 2016. godine, napominje RSF, u napadima u Afganistanu ubili 36 medijskih radnika.

Reporteri bez granica pozvali su afganistansku vladu da učini više u cilju zaštite novinara, a u današnjem saopćenju navode da će se formalno žaliti generalnom sekretaru UN i da traže specijalnog izaslanika UN za zaštitu novinara.

Afganistanske vlasti saopćile su da je bombaš samoubica napao NATO konvoj u pokrajini Kandahar na jugu zemlje, pri čemu je ubijeno 11-oro djece u vjerskoj školi koja se nalazi pored puta gdje se eksplozija desila.

Navodi se da je u napadu izvedenom u oblasti Daman također ranjeno 16 osoba, uključujući pet NATO vojnika, devet civila i dva policajca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.