GLOBUS

Guteres: Ne odbacivati iranski nuklearni sporazum, ako nema boljeg

Blic.rs

3.5.2018

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres) upozorio je danas da nuklearni sporazum s Iranom ne bi trebalo odbaciti, osim ako se za njega ne nađe dobra alternativa, javlja Reuters.

- Ako jednog dana bude boljeg sporazuma kojim ćemo ga zamijeniti, onda uredu, ali ne bi ga trebalo odbaciti, osim ako nemamo dobru alternativu - rekao je Guteres u intervjuu za BBC Radio 4.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prijeti da će se Vašington povući iz tog sporazuma, što je dovelo do diplomatskih napetosti s Iranom, kao i sa saveznicima SAD, koji ga žele sačuvati, prenio je Reuters.

- Vjerujem da je Iranski nuklearni sporazum bio značajna diplomatska pobjeda i mislim da će biti važno da ga sačuvamo, ali, također, vjerujem da postoje oblasti u kojima će biti veoma značajno da imamo smislen dijalog, vidim da je region u veoma opasnom položaju - rekao je Guteres.

On je dodao da, također, razumije zabrinutost nekih država u vezi s utjecajem Irana na druge zemlje regiona, ali da misli da te stvari treba razdvojiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.