GENERALNI SEKRETAR UN

Gutereš: Bliski istok je na rubu katastrofe

Jedna pogrešna računica, jedan problem u komunikaciji ili jedna greška mogu dovesti do razvoja događaja koji nismo mogli ni zamisliti - upozorio je

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija. AP Photo/Khalil Senosi

Anadolija

18.4.2024

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) upozorio je da je Bliski istok na rubu katastrofe te poručio da se mora prekinuti "ovaj krvavi ciklus odmazde", javlja Anadolija.

Sukob 

- Jedna pogrešna računica, jedan problem u komunikaciji ili jedna greška mogu dovesti do razvoja događaja koji nismo mogli ni zamisliti. Sukob koji bi se proširio po cijelom regionu bio bi razoran i za sukobljene strane i za ostatak svijeta - upozorio je Gutereš na sjednici "Bliski istok" održanoj na ministarskom nivou u Vijeću sigurnosti UN (UNSC).

Ponovio je poziv na "maksimalnu suzdržanost" i naveo da osuđuje napad Irana na Izrael, kao što je osudio i napad na iranske diplomatske objekte u Damasku.

Na rubu katastrofe

- Bliski istok je na rubu katastrofe - rekao je Gutereš, te dodao: "Ovaj krvavi ciklus odmazde se mora prekinuti."

Ističući da se rizici povećavaju na mnogo različitih frontova, Gutereš je rekao da međunarodna zajednica ima odgovornost da spriječi katastrofu na Bliskom istoku.

Pozvao je također na hitan prekid vatre u Gazi i zatražio oslobađanje svih zarobljenika.

Napominjući da su "vojne operacije" koje je Izrael izveo nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine izazvale pakao u Gazi, Guterres je naglasio da su desetine hiljada ljudi ubijene, a dva miliona Palestinaca bori se bori sa smrću i razaranjem.

 Fonda UN

Napomenuo je da je, prema podacima Fonda UN za djecu (UNICEF), više od 13.900 djece ubijeno u neselektivnim napadima u Gazi.

Ističući da u cilju sprečavanja gladi, humanitarni radnici pod vodstvom Agencije UN-a za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) moraju biti u mogućnosti da sigurno distribuiraju pomoć širom Gaze, Gutereš je rekao: "Otprilike 250 humanitarnih radnika do sada je ubijeno, među kojima 180 naših (UN). Zahtijevam detaljnu istragu o ovim užasnim smrtnim slučajevima."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.