PROMJENE

Junker pozvao belgijskog premijera da britanskim poslanicima dodijeli državljanstvo

Euractiv.com

3.5.2018

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) pozvao je Belgiju da demonstrira svoju "velikodušnost" tako što će dati državljanstvo britanskim zvaničnicima koji rade u institucijama EU.

Junker je podnio ovaj zahtjev nakon što se belgijski premijer Šarl Mišel (Charles Michel) danas obratio poslanicima.

Nakon što je pohvalio Mišela kazavši da je "posvećen evropskom cilju" te opisavši Brisel kao "toplo, ugodno okruženje'', Junker ga je pozvao da pokaže ''darežljivost u dodjeljivanju državljanstva" britanskim poslanicima u institucijama EU.

- Znam da je premijer veoma velikodušan te da će ispuniti našu želju - dodao je Junker.

Belgijsko državljanstvo znatno bi pomoglo u osiguravanju budućnosti 1.260 britanskih poslanika koji rade u institucijama EU, čiji status ostaje nejasan skoro dvije godine nakon referenduma o Brexitu.

Prema zakonima EU, zvaničnici moraju imati državljanstvo neke države članice, što znači da Britanci koji rade kao EU zvaničnici mogu biti smijenjeni nakon što njihova zemlja formalno napusti blok u martu 2019. godine.

Broj Britanaca koji traže belgijsko državljanstvo povećao se od referenduma u junu 2016. godine, kada je 506 britanskih državljana dobilo državljanstvo Belgije, što je četiri puta više nego prethodne godine. 

Međutim, neki zvaničnici ne zadovoljavaju preduvjet za državljanstvo, koji nalaže da u Belgiji moraju živjeti pet godina prije nego što se prijave za državljanstvo.

Ipak, sigurnost posla britanskih poslanika varira od institucije do institucije. Pozicija britanaca u Evropskoj komisiji, koja zapošljava oko 70 posto britanskih poslanika, čini se najsigurnijom.

U martu je Gunter Otinger (Günther Oettinger), evropski komesar odgovoran za ljudske resurse, rekao da će poslanici biti smijenjeni samo u slučaju "sukoba interesa ili međunarodnih obaveza", dok je Martin Šulc (Schulz), bivši predsjednik parlamenta, obećao zvaničnicima Velike Britanije da neće biti smijenjeni. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.