ŠPIJUNI

Deset najopasnijih obavještajnih službi na svijetu: Amerikanci i Rusi nisu ni blizu vrha

Avaz.ba

3.5.2018

Obavještajne službe važan su dio svake države kada je u pitanju sigurnost.

Iz tog razloga svjetske sile posebnu pažnju posvećuju razvoju svojih obavještajnih agencija.

Donosimo vam deset najopasnijih obavještajnih agencija na svijetu.

ASIS

Ova australijska obavještajna služba osnovana je 1951. od strane izvršne vlasti Komonvelta. I pored mnogih kontroverzi ona je jedna od najboljih obavještajnih agencija na svijetu.


MI6

Britanski MI6 je osnovan nešto prije Prvog svjetskog rata da bi se bavili aktivistima njemačke vlade. Glavni štab im se zove "SIS Building“ i nalazi se u Londonu. MI6 je bio umiješan u razne događaje u 20. i 21. stoljeću, ali to nije objavljeno prije 1994. Agenti MI6 su zaduženi da pomno vode računa o unutrašnjim i vanjskim terorističkim aktivnostima, kao i o organizacijama i državama koje bi mogle da ugroze nacionalnu sigurnost britanskog kraljevstva.


CIA

Od svih službi koje se bave sigurnosti u SAD, poput FBI-ja, DIA-e, NSA-e, najistaknutija i najpoznatija je CIA. CIA je osnovana 1947. kao jedna od najboljih i najnezavisnijih agencija na svijetu. Primarna funkcija je analiza podataka o stranim državljanima, analizu podataka koje zahtijeva najviše rukovodstvo SAD, kao i posebne operacije za predsjednika SAD. Sjedište agencije se nalazi nekoliko kilometara od Vašingtona.


BND

Njemački BND formiran je tokom Drugog svjetskog rata da bi špijunirao strategiju i planove neprijatelja, a nalaze se blizu Minhena. Budžet njemačke federalne službe mjeri se u milijardama. Koriste najmoderniju opremu da bi špijunirali neprijatelje u korist vlade i smatraju se jednom od najbolje organiziranih obavještajnih službi na svijetu.


RAW

Predstavlja obavještajnu službu u Indiji koja je osnovana 1968. Ova obavještajna služba odgovara samo premijeru Indije, dok nema nikakvu odgovornost prema parlamentu u toj zemlji. Njena najveća odgovornost i zaduženje je da se bavi prikupljanjem podataka o mogućim terorističkim napadima. Glavna „meta“ RAW je susjedni Pakistan.


DGSE

Ova francuska obavještajna služba posebno je zadužena za najosjetljivija pitanja koja se tiču državne sigurnosti. Ona nije poznata kao ostale obavještajne agencije, ali je, kako tvrde njeni zvaničnici, uspjela da spriječi 15 terorističkih napada u Francuskoj. Pod sobom ima oko 5.000 agenata.


FSB

Ruski FSB je najkraće rečeno nasljednik nekadašnjeg KGB, koji je djelovao za vrijeme SSSR. Osnovan 1995, FSB je posvećena posebno kontraterorizmu i radu na zaštiti interesa Ruske Federacije. Prema nekim podacima, FSB ima 250.000 agenata koji rade tajno u zemlji ili kao strani špijuni u mnogim zemljama svijeta. Okrenuti su borbi protiv terorista, trgovaca drogom...


MSS

Kineska obavještajna služba čiji se glavni štab nalazi u Pekingu. Primarni cilj je kontraobavještajna djelatnost i zaštita državnih i političkih interesa. MSS radi paralelno sa biroom za javnu sigurnost. Agencija je osnovana od Komunističke partije.


ISI

Direktorat ISI je glavna obavještajna služba u Pakistanu, osnovana 1948. godine. Njena dužnost je da prikuplja krucijalne informacije u vezi sa nacionalnom sigurnosti za potrebe vlade Pakistana. "Amerikan Krajm Njuz“ su proglasili pakistansku obavještajnu službu za najbolju i najjaču službu te vrste u svijetu. Sjedište ISI je u Islamabadu.


MOSAD

Dobro poznata izraelska obavještajna služba koja se prije svega bavi prikupljanjem kontraterorističkih podataka, kao i mnogim tajnim operacijama. Direktor agencije izvještaj podnosi premijeru zemlje. Njihovi agenti su uključeni u prikupljanje značajnih podataka u korist Izraela. Njihova najbolja jedinica je Mostada, koja je zadužena za mnoga ubistva i tajne operacije širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.