PRAVOSNAŽNO OSUĐENA

Usula Haverbek, najpoznatija njemačka ekstremistkinja, ide u zatvor

Vijesti.me

8.5.2018

Istaknuta pripadnica ekstremno desne scene u Njemačkoj, 89-godišnja Usula Haverbek uhapšena je i poslata na služenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog negiranja Holokausta, javljaju njemački mediji u utorak.

-Ursula Haverbek je konačno započela sa služenjem dvogodišnje zatvorske kazne - rekao je komesar njemačke vlade za antisemitizam Feliks Klajn.

Ona je na nekoliko instanci pravosnažno osuđena zbog negiranja Holokausta u tekstovima koje je 2014. i 2015. objavila u ekstremno desnom časopisu „Glas Rajha“.

Zbog istog krivičnog djela, širenja rasne i vjerske mržnje, u što spada i negiranje Holokausta, Haverbek je već osuđivana i u nekoliko drugih gradova, između ostalog i u Hamburgu i Berlinu.

Nadležni državni advokat je objavio da je nalog za odsluženje kazne postao pravosnažan nakon što je vještak utvrdio da je 89-godišnjakinja „zdravstveno u stanju služiti“ zatvorsku kaznu. Haverbek je u javnosti tvrdila da ne odlazi na služenje kazne jer da čeka vještačenje koje je, kako tvrde vlasti, već nekoliko sedmica gotovo.

Ursula Haverbek spada među najpoznatije njemačke desne ekstremiste. Poznata je po svom ponovnom negiranju Holokausta i tvrdnji da Aušvic nije bio logor za ubijanje, za što je u Njemačkoj predviđena kazna zatvora do pet godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.